час роботи
ТРК 10:00 - 22:00
UA
EN

НОВИНИ

Міські замальовки з яскравими акцентами: 13 художників малюють в ТРК «Проспект»
18-10-2018

Чи можна намалювати місто і його жителів за кілька хвилин, чи подобається пасажирам метро і продавцям на ринку, коли їх малюють, як відбивається настрій Києва в лаконічному начерку і коли одна картинка помирила друзів?
ТРК «Проспект» запросив 13 скетчерів напередодні Дня художника, щоб дізнатися, як вони розставляють акценти та залишаються вільними наодинці з містом і собою. Урбан скетчінг - це світовий рух художників, які роблять швидкі замальовки міста з натури. Це не застарілий жанр шаржу і не ретельно промальовані портрет або пейзаж, а начерки, які фіксують час і місце і розповідають історію. 

Анастасія Федорова
- Малюю так, що цим дійсно хочеться серйозно займатися, - з восьми років, тобто вже дванадцять років. А так, щоб щось виходило - останні років п'ять. Два роки я ходила на курси по малюнку перед вступом на архітектуру, потім ще півтора року навчалася академічного малюнку у ВНЗ.

Скетчінгом захопилася зовсім недавно. Почала більше малювати для себе, і зрозуміла, що з уяви це робити складно, не вистачає референсів, тому доводиться виходити на вулицю і малювати людей.

Для мене скетчінг складніший, ніж академічний малюнок. Тому що в академічному малюнку тобі поставили Давида, він стоїть вічність, і ти можеш малювати його вічність. А у скетчінгу людина, яку зображаєш, може піти, треба швидко зобразити емоцію.
Зазвичай люди дуже ніяковіють, коли бачать, що їх малюють, намагаються випрямити спину і сидіти рівненько. Поки малювала в «Проспекті», зграйка дітей оточила і заглядала, що я роблю.

Найпростіше мені малювати в кав'ярнях, часто вибираюся з подругою. Там люди зайняті своїми справами, читають, все милі та легко малювати. Ніхто не звертає на тебе уваги, це комфортно. Якось ми малювали двох чоловіків, які сварилися. Вони дуже харизматично виглядали, була дуже яскрава міміка. Коли помітили, що ми їх малюємо, перестали лаятися, сіли спокійно за свій столик і поглядали на нас.

Джерело: http://project.weekend.today/prospekt_scetchers