час роботи
ТРК 10:00 - 22:00
UA
EN

НОВИНИ

Покупки та розваги у Києві початку 20 століття та зараз
11-03-2021

У лютому постійний медійний партнер «Вікенд» знову відсвяткував День народження у ТРК «Проспект». Цього року концепція святкування була культурно-туристична: на гостину у торговий центр завітали київські екскурсоводки Софія Грабовецька, Таня Адамус, Олена Орос та Альона Дерябіна, щоб обговорити, наскільки змінилось дозвілля киян за останні 100-150 років. 

На початку 20 століття роль торгово-розважальних центрів у Києві виконували пасажі, у яких розташовувалися модні магазини, де можна було придбати сумочки, прикраси, чоловічі та жіночі капелюшки та багато іншого. Одна із перших таких споруд, щоправда некритих, знаходилась біля нинішньої площі Льва Толстого. 

Але не тільки магазини були у пасажах, зазвичай там пропонувалися і розваги. Чоловіки знали: поки дружина у модистки, можна піти сфотографуватися в фотоательє, вибрати нову платівку і послухати музику, підібрати книгу. Одяг в основному відшивали у кравчинь.

У нинішніх ТРЦ, зокрема у ТРК «Проспект», вибір розваг і магазинів трохи більший. Можна сходити в кінотеатр, зробити низку селфі в примірочній (і при цьому не треба завмирати надовго), випити кави на фудкорті та й розмірна сітка одягу від брендів куди ширша. 

На початку 20 століття наймоднішою вулицею міста був Хрещатик. Свого часу ювелірна компанія знаменитого на весь світ Карла Фаберже навіть відкрила магазин на Хрещатику. Щоправда, та крамниця працювала недовго, бо не витримала конкуренції від місцевого ювеліра Йосипа Маршака.

У сучасному Києві модних місць зустрічі куди більше, навіть не доводиться покидати межі свого району заради шопінгу у центрі. Є можливість обирати, приміряти та полювати за знижками поруч з домом, місцем роботи чи навчання. Але, звісно, історію свого міста теж варто пам’ятати, аби помічати схоже і робити висновки.  

Джерело: https://projects.weekend.today/guides_in_prospekt