час роботи
ТРК 10:00 - 22:00
UA
EN

НОВИНИ

Значення кави у Києві початку 20 століття та зараз
15-03-2021

Наприкінці 19 століття кава приваблювала киян екзотичністю — це ж не звичні їм любисток, ромашка та м'ята, які нарвав, насушив та зробив із них чай. А тут хтось привіз здалеку кавові зерна, які треба обсмажити, перемолоти у кавомолці, заварити і тільки тоді випити. Також кава приваблювала містян високою ціною, бо ж саме це перетворювало її на дещо елітний напій.

Цікаво, що свого часу поряд із кав'ярнями та чайними у місті існували і молочарні, куди кияни заходили випити склянку парного молока. Така існувала навпроти оперного театру.

Для киян 19 століття кава стала не тільки напоєм, а й приводом для зустрічі. Засісти із філіжанкою біля біржі, вирішуючи якісь питання, чи ж запросити на каву архітектора Городецького, аби обговорити з ним проєкт свого нового будинку — цей напій налаштовував на серйозний лад.

Період популярності кави та розквіту кав'ярень був зовсім коротким, буквально років тридцять до революції. Після революції споживання кави майже припинилося, адже напій надовго віднесли до буржуазних витребеньок.

Нині ж кава — не витребенька, не екзотика та й ціна у неї доступна. Наразі вона як приємний спосіб швидше прокинутись та отримати заряд енергії. Часом цей напій стає приводом для дружньої чи ділової зустрічі, інколи допомагає відновити сили після завзятого шопінгу у ТРК «Проспект». А інколи кава – це просто гіркувато-солодка палітра смаку, якою хочеться насолоджуватись і в торговому центрі, і на роботі, і вдома.

Джерело: https://projects.weekend.today/guides_in_prospekt