час роботи
ТРК 10:00 - 22:00
UA
EN

НОВИНИ

«Людяність – наш актив» від «Уикенд» в ТРК «Проспект»
27-02-2020

На третій День народженя «Уикенд» в ТРК «Проспект» розповів історії соціально-пасіонарних людей, які ділились вчинками, щоб привернути увагу, та, можливо, передати естафету доброти іншим.

Історія Ніни Салій робить країну інклюзивною:
“Я працюю у бібліотеці. І потрапила туди досить випадково. Мене привела інклюзія (це процес включення усіх людей у суспільство). Колись я мала велику мрію — створити інклюзивний простір, куди би приходили люди незалежно від національності, релігійного сповідання, гендеру, наявності або відсутності інвалідності. Я навіть створила бізнес-проєкт і пішла вчитися, аби дізнатися, як втілити свій проект. І от на навчанні зрозуміла, що моя цільова аудиторія неплатоспроможна, ніякий бізнес з цього не вийде.
 
А паралельно знайшла бібліотеку Оціум 51, де зараз працюю. Вона оновлена, світла та дуже сучасна. Я ж думала, що бібліотеки всі позакривалися, бо в них немає потреби. Тоді і зрозуміла, що держава вже попіклувалася: простори, про які я мріяла, вже створені. Це бібліотеки — публічні місця, куди можна прийти з будь-яким запитом — комунікативним, мистецьким, культурним. Так я почала проводити у Оціумі інклюзивні заходи. Пізніше мене запросили туди працювати. Я боялася, що доведеться довго старатися, аби залучити людей у бібліотеку на різні заходи. Проте вийшло зробити це всього лише за півроку. Крім мене, в бібліотеці працюють ще п'ять колег. Але навіть таким невеликим колективом можна справлятися і робити важливі речі. Це реально.
 
Якщо казати про інклюзію в країні загалом, то не можна не помітити, що цінність людини зростає. Ми готові приймати інакшість, ми можемо комфортно почуватися поряд з нею. У нас навіть є закон про інклюзивну освіту. Інша справа — за межами законодавства. Як часто ми бачимо людей з інвалідністю у кафе, парках, на вулицях? Як часто ми бачимо пандуси, таблички шрифтом Брайля?
 
Я займаюся цією проблемою шість років. На початку все було дуже печально. Я приходила у державні структури, бізнес і казала: «Давайте робити щось інклюзивне, для усіх». А мені відповідали: «Краще виходь заміж, займайся своїм життям». Зараз ситуація змінилася: мене запрошують у державні структури, просять проводити тематичні тренінги, як взаємодіяти, комунікувати, як робити пандуси. Один з останніх тренінгів я проводила для своїх колег. На ньому ми говорили про правильну термінологію. Це важливо, бо формує наше ставлення, говорить про цінність людей. В першу чергу ми бачимо людину або дитину, а потім вже наявність або відсутність у неї якоїсь відмінності.”

— Проект «Уікенд» — неймовірно людяний і соціально відповідальний. Зібрати в свій день народження пасіонарних людей, які піклуються про навколишнє середовище, тварин, допомагають дітям і військовим — це благородно і незвично. Саме такі герої гідні того, щоб про них писали історії і знімали фільми. «Людяність — наш актив» — той меседж, який резонує, надихає прийняти естафету і наслідувати їх приклад. Нам приємно, що «Уікенд» і його герої зібралися в ТРК «Проспект». І ми можемо поділитися цими історіями з нашими відвідувачами. І хто знає, які нові ідеї можуть спалахнути, зарядити цією публікацією, — зазначила Олена Обухівська, менеджер з комунікацій ТРК «Проспект».”

Джерело: https://www.weekend.today/