час роботи
ТРК 10:00 - 22:00
UA
EN

НОВИНИ

#nopanic_інструменти_позитиву
23-03-2020

Як керувати власними думками та вести діалог із партнерами
Під час прямої онлайн трансляції із психологом-практиком Володимиром Науменко отримали запитання – як об’єктивні труднощі та економічні кризи впливають на стосунки у родині? І які є методи чи рекомендації, щоб справитися із негативним впливом 
Відповідь психолога: люди справді вразливі до негативної інформації. Існує безліч причин, хворіб, ситуацій, які токсично впливають і які є небезпечним. Але до сьогодні ми не носили маски, не боялись відвідувати кінотеатри. А сьогодні ми отримали певну інформацію і одразу почали боятися. Так от – ми є уразливі через наше незнання. Але коли людина знає чи вивчає, то стає обізнаною. Відносини – це мистецтво. 
Недостатньо прочитати популярну книгу: «Чоловік із Марсу, жінка – з Венери». І порада «думая як чоловік, чини як жінка» теж не завжди є актуальною. У стосунках найчастіше для нас є приклад та сценарій, який демонстрували нам батьки. Тому, щоб не було цього переносу та використання готового сценарію, щоб світова криза не вплинула на стосунки, важливо для себе поставити чітку задачу: а що я знаю про взаємовідносини у родині і чого я не знаю. У чому мені треба досягти успіху, як мені змінитися, щоб моєму партнеру чи партнерці було комфортно. Абсолютно відкрито можна задавати питання – «а що тобі подобається в мені?», «чому ти вибрав/вибрала мене?», «щоб ти хотів/хотіла, щоб у мені змінилось?»
Повен бути діалог. І навіть якщо виникне ситуація, коли один із парнерів втомлений, виснажений, то правильніше просто про це сказати: «давай сьогодні у нас буде менше дискусій. У мене на душі щось неспокійно, мені треба перезавантажитись». «давай сьогодні поговорими не про плани чи переживання, а про щось приємне чи буденне». В жодному разі не висувати претензії, болі, агресії, а спокійно поговорити. Тоді легше досягти  взаємності.
Часто, де нема проблеми, ми самі вміємо її придумати. Навіть починаємо будувати цілий будинок із проблем. 
Заряджені на негатив люди одразу бачать у своїх партнерах щось не так. Тому важливо своїх близьких попереджати про свій настрій. Знову ж таки – вести діалог.